Dags för giftfri solkräm

Vi har själva varit där – det ligger ett par tuber och flaskor solkräm i en låda och man tänker ”det duger ett tag till”. Men för det första är solskydd en färskvara, och för det andra är dom där gamla flaskorna ofta av en inte så trevlig sort, med allehanda konstiga ämnen.

De flesta har nog blivit uppmärksammade på att det finns bra och sämre solskydd ur hälsosynpunkt. Så vad är då ett bra val – giftfri solkräm helt enkelt?

Den stora skillnaden ligger i kemi eller fysik. Ja – alltså naturliga solkrämer och solskydd (även kallat ekologiska, mineralskolskydd) lägger sig på huden som en hinna och reflekterar bort skadliga strålar. Inte i den meningen att man ska kleta in ett tjockt lager solkräm som ligger ovanpå huden, utan det är hur skyddet fungerar i grunden.

Till skillnad från kemiska solskydd som istället tränger ned i huden och där absorberar UV-strålarna. Många av dessa solkrämer innehåller hormonstörande kemikalier som förstås kan tas upp i kroppen när du smörjer in en kräm vars ämnen tränger djupt ner i huden.

Flera undersökningar som gjorts på senare år visar tyvärr att väldigt få solkrämer på marknaden är fria från hormonstörande ämnen.

Naturligtvis är det särskilt viktigt att välja en giftfri solkräm när det kommer till barn. Solkräm utesluter dock inte annat skydd som heltäckande kläder och solhatt. Detta är särskilt viktigt att komma ihåg så här på vårkanten då man lätt glömmer hur starka solens strålar är när man bara längtat hela vintern efter dess värme.

Och vad är egentligen skillnaden mellan SPF 15 och SPF 30 till exempel? Jo – SPF 15 filtrerar bort ungefär 93% av UVB och SPF 30 filtrerar bort 96,7%. Det handlar alltså inte om ett dubbelt så starkt solskydd!

De solskydd som vi erbjuder i vårt sortiment funkar för hela familjen.

Giftfri solkräm fö babyn
Giftfritt solskydd 30 SPF
Ekologisk solkräm 30 SPF med havtorn
Ekologisk sollotion