Det finns inga rättvisemärkta leksaker

För ett tag sedan gick vi ut och talade om rättvisemärkta leksaker. Och fick reda på att det faktiskt inte finns!

Den enda leksaksliknande produkt som har fastställda kriterier för rättvisemärkning är fotbollar, som vi på Ekokul också säljer i vår butik.

Sen är det en annan sak att det finns andra nationella märkningar och rättvist producerade och handlade leksaker. Men att de bär en annan märkning innebär inte att man kan kalla dom “rättvisemärkta”.

Nu vet vi det, och kommer att hålla tungan rätt i mun i fortsättningen, eftersom det är viktigt att inte urholka märkningen. Hos Ekokul hittar du alltså rättvist handlade leksaker. Och så förstås, rättvisemärkta fotbollar.

Vi fick hjälp med att reda ut begreppen av Ola Höiden, kommunikationsansvarig på organisationen Rättvisemärkt:

Vad innebär det att en produkt är rättvisemärkt?
Ola: Det innebär att produkten är certifierad i enlighet med internationella Fairtrade-kriterier. När du som konsument köper en Rättvisemärkt produkt bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för de som producerat råvaran.

Hur ser ni på en framtida rättvisemärkning av leksaker?
Ola: I dagsläget finns det Fairtrade-kriterier för ett tjugotal produktgrupper, främst livsmedel. Inom Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) pågår ett kontinuerligt arbete med att förbättra och utveckla kriterierna för dessa befintliga produktgrupper, men också att titta på vilka nya produktgrupper som kan tänkas omfattas av kriterierna. Avgörande i detta arbete är att såväl kriterier och certifiering ska hålla högsta möjliga kvalitet.

Tittar ni på kriterier för rättvisemärkning av nya produktkategorier, i så fall vilka?
Ola: Just nu pågår det t ex diskussioner gällande kriterier för träprodukter och guld.

Vilka internationella/andra nationella fair trade märkningar kan jämföras med Rättvisemärkt?
Ola: Det finns andra s.k. etiska märkningar på den svenska marknaden, men Fairtrade/Rättvisemärkt är unikt på en rad olika punkter. Se t ex dokumentet “Rättvisemärkt – en unik produktmärkning“ Därtill finns det förstås också produkter som är rättvist handlade (t ex hantverk, smycken och leksaker). De uppfyller principer för rättvis handel, men är alltså inte märkta/certifierade. Se relationen mellan rättvis handel och Fairtrade/Rättvisemärkt 

Vad är den viktigaste utmaningen för organisationen Rättvisemärkt just nu?
Ola: Att hela tiden jobba för att öka utbudet och efterfrågan på den svenska marknaden – och internationellt. Ju högre försäljning av Rättvisemärkt, desto fler odlare och anställda i utvecklingsländer som gynnas av sin certifiering och sin försäljning.

Tack Ola!