Kanonbra gröna barntips

För ett tag sedan efterlyste vi tillsammans med Bokmamman era bästa barntips. Tusen tack för alla fina och genomtänkta bidrag! Här nedan följer några av godbitarna som vi har fått tillåtelse att publicera:

-Jag köper de flesta av min sons kläder, leksaker och böcker second hand. Varför ska nya saker produceras när det finns så otroligt fina grejor som redan är gjorda och ofta knappt använda?! När jag köper något nytt vill jag helst att det ska vara ekologiskt/ miljömärkt/ rättvisemärkt. Blocket och Tradera är underbara ställen för en ekoförälder! Exempel på bra butiker i mitt närområde är Röda Korsets, Bikupan i Sollefteå och Biståndsbutiken i Näsåker.

-När kläder och andra saker blir fläckade/trasiga etc. fundera över om saken kan ha ett annat användningsområde eller om saken går att laga. (Wabi Sabi) Det kanske går att färga, sy om eller rent av göra något annat av det. Av min sambos gamla, urtvättade t-shirts har vi numera gjort tvättlappar till
sonen.

-En mycket billig och prisvärd semester får man hos alla fina Bo På Lantgård-värdar vi har här i Sverige. Du behöver oftast inte åka särskilt långt hemifrån för att hitta en och barnen ÄLSKAR det. För många barn är det inte så ofta, om någonsin, de får se, klappa och umgås med djur/delta i livet på en lantgård. Mina svärföräldrar driver KRAV-lantbruk med Bo På Lantgård.

-Jag är förskollärare och på mitt jobb använder vi ofta gamla tapeter som barnen får måla på. Miljövänligt (eftersom man ibland kanske har någon tapetsnutt över från när man tapetserat) och väldigt bra för barnen att måla på eftersom pappret håller sig så bra och inte “slår sig”, som tunna papper kan göra.

-Självklart köper jag den mesta maten ekologisk. Men något som också är viktigt är att vi inte glömmer bort det underbara skafferi som moder natur har gett oss. Ut i skogen med barnen. De ÄLSKAR att skutta runt i skogen och hjälpa till med plockandet. Lingon, hallon, blåbär, hjortron, svamp etc. Ta gärna hem bär och växter som ni inte kan äta eller vet vad det är och utforska tillsammans vad det i hela friden kan vara, den där långa gröna saken med prickar på. =o)

-Odla t.ex. tomater, sockerärtor eller potatis på balkongen, ekologiskt och närproducerat och barnen får uppleva det härliga i att se det växa och sedan äta egenproducerat.

– Höra med arbetskamrater med trädgård om de har överflöd av t.ex. äpplen som de vill bli av med. Ofta är de bara glada att någon annan tar hand om det och att det kommer till nytta. Barnen älskar att hjälpa till att torka äpplena (man skalar och kärnar ut så det blir hål i mitten, sedan skivar man och hänger upp dom på snöre eller blompinnar i tak/fönster, jättegott).