Nappar i parti och minut

Barn med napp av naturgummi

Nappar är en förbrukningsartikel i många barnfamiljer. Men det vi idag ser som en enkel vardagspryl har också en lång historia, användingen av nappar går tillbaka flera tusen år i historien.

Fynd från redan 1000 år före Kristus har gett oss en intressant inblick i nappens historia. På den tiden använde man ihåliga lerfigurer som man fyllde med godsaker. Dessa hängdes runt barnens hals som då kunde suga på ”nappen” när de ville. Under medeltiden blev istället tygnappar vanliga. Tyg formades till en boll med en liten svans att hålla i. Det var bollen som barnet sög på, och den kunde även fyllas med socker, frön, fett eller till och med alkohol. Under 1700-talet använde man även hårdare material som ben eller till och med rödkorall som blev mycket populärt. Efter denna period kom nappen av gummi, rött vitt eller svart gummi, vilket förstås var mjukare att suga på. Tyvärr innehöll det vita gummit bly, en av många hälsorisker förr i tiden.

Nappar har varit omstridda och ifrågasatta i många omgångar. Under 1800-talet började man få upp ögonen för hygienens betydelse för vår hälsa. Nappar blev en måltavla då de ständigt tappades på golv fulla av smuts och löss. Under lång tid på 1900-talet ifrågasattes nappen Man trodde att barnet skulle få stor mun och tjocka läppar, att det kunde skada käkar och påverka matsmältningen negativt. Man ansåg det onaturligt att barn ständigt skulle suga sig igenom de första åren.

Risken för tillbud har också varit stor genom åren. Förgiftning var en överhängande risk med de gamla materialen, men kvävning och strypning av snöret har också varit vanligt.

Dagens nappar är omgärdade av en mängd säkerhetsregler som utvecklats successivt sedan 70-talet. Material, storlek och längd på snöre måste vara exakt för att inte utgöra någon risk.

Idag är nappen ofta ett självklart val för tröst och lugn och ro, även om det finns familjer som aktivt väljer bort användningen av napp. Statistiskt beräknar man att runt 60 procent av alla barn i Sverige använder napp under sina första år.

De vanligaste materialen i dagens nappar är silikon och naturgummi, oftast med en sköld i plast. Silikon är giftfritt och tåligt, men silikonnappar har alltid en sköld av plast. Det finns även nappar med sugdel av naturgummi och samma typ av plastsköld. Och så finns det helgjutna nappar av rent naturgummi. Fördelen är många, de är naturliga, smakar gott och är extra tåliga för barn som fått tänder och gärna tuggar på sin napp.