Nya barnböcker

Med den extratid som faktiskt uppstått och det behov av att aktivera sig på nya sätt under den här konstiga perioden har böckerna fått ett uppsving. Tonårssonen som inte tidigare varit så förtjust i att läsa blir plötsligt irriterad om någon stör honom när han sitter med näsan i en bok. Just i hans fall handlar det mest om faktaböcker, eftersom han har väldigt svårt för ”påhittade historier” (annat än på film då förstås).

Och det kanske är det här som är nyckeln till läsning – att hitta det som lockar individen på ett naturligt sätt, för alla typer av böcker tilltalar inte alla.

Vi har precis fått in ett gäng nya barnböcker och familjeböcker som både innehåller ren berättarglädje och faktabaserad prosa. Alla har en tydlig koppling till natur, miljö- och klimatfrågor.

Det stora skogsäventyret
En härligt spännande bok om att utforska och upptäcka naturen på ett lite mer äventyrligt sätt tillsammans med sin familj.

Barnbok: Det stora skogsäventyret

Är det bara jag som bryr mig?
Om ungdomlig klimatångest, pre-teen problem med hög igenkänningsfaktor och kreativ handlingskraft.

Ungdomsbok om klimatångest: Är det bara jag som bryr mig?

B.L.Ö.H – barnens lilla överlevnadshandbok
En handbok som är nyttig inte bara för barnen. Basala kunskaper om hur du hittar vatten, söker skydd, navigerar utan kompass, vad du kan äta i naturen etc.

Överlevnadshandbok för barn

Och så har vi ett par klassiska faktaböcker om vår natur som vi varmt kan rekommendera. De lämpar sig även väl för föräldrar som vill friska upp sina kunskaper. Briljera på utflykten med att peka ut både blommor, fiskar fåglar och svampar.

Naturbok för barn: Känn igen 25 fåglar
Naturbok för barn: Känn igen 25 blommor
Naturbok för barn: Känn igen 25 fiskar
Naturbok för barn: Känn igen 25 svampar och bär