Zali Zaislai – gröna leksaker i Litauen

Alldeles snart öppnar en ny leksaksbutik upp portarna – i Litauen. Zali Zaislai är namnet, som betyder just “Gröna leksaker”.

Inga Paulikaite är ännu en eldsjäl som brinner för att göra vardagen miljövänligare för fler. Här berättar hon om hur hon och hennes man fick idén att starta sin verksamhet:
“Min man är järnvägsingenjör och  jag jobbade på resebyrå innan jag blev mammaledig. Så våra jobb har inte så mycket med miljöfrågor att göra. Men vi försöker som konsumenter att vara miljömedvetna, genom att
köpa miljövänliga, återvinningsbara produkter, att inte köpa det som inte är nödvandigt, att sortera skräp osv. Vi föredrar alltid att använda ekologiska produkter om det finns möjlighet att välja.

Iden att öppna e-shop med ekoleksaker föddes för nästan ett år sedan. Allt började förra julen. Jultomten var sen, han besökte oss 12.27 men då fick jag och min man alla tiders bästa present – en liten dotter! Det var
liksom självklart för oss att vår lilla bebis skulle leka med ekoleksaker!

Men då upptäckte vi att det inte finns sa mycket att välja på har i Litauen. Så jag började jag leta efter ekoleksaker överallt. Mina kunskaper i svenska språket (jag har studerat svenska vid universitet i Litauen 4 år, 1
termin har jag pluggat i Västerås som utbytesstudent) hjälpte mig att hitta Ekokul, som blev en riktig vägledare för mig och min man vad det gäller ekoleksaks-frågor.

For nägra månader sedan gjorde jag en undersökning kring behovet av ekologiska leksaker. Resultatet var lite överraskande. Over 69% svarade att de saknar ekoleksaker. 44% svarade att de alltid skulle köpa ekoleksaker om det fanns ett urval, och 40% skulle välja ekoleksaker ibland. Resten, 16% hade ingen åsikt om det eller svarade nej.

Vår dotter fyller 1 år snart, och vi hoppas att vi hinner sätta vår idé i verket om att öppna e-shop med ekoleksaker innan dess. ”

Vi önskar Inga och hennes man lycka till och väntar med spänning på premiären inom någon vecka, och att få höra om responsen i vårt grannland!